Italská móda: Proč ji milujeme?

Při vyslovení slovního spojení italská móda se nám v mysli okamžitě vybaví nadčasová elegance ve spojení s moderními prvky a záruka kvality. Italská móda je synonymem luxusu a krásy po celém světě. Formovala se během dlouhých staletí a přinášela do módního průmyslu po celém světě stále nové a zajímavé podněty. Jedním z nejvýraznějších kousků, které móda z Itálie přinesla světu, jsou jednoznačně italské boty. Říká se, že jste nikdy neměli pohodlné boty, pokud jste nevyzkoušeli právě ty vyrobené v Itálii. Pojďme si na italskou módu posvítit! 

Jak vznikala italská móda?

Módní průmysl v Itálii se formoval už od neuvěřitelného 11. století. Města, jako jsou Benátky, Milán, Florencie, Řím či Neapol, představovali ztělesnění elegance pro celou Evropu. V baštách italské módy se vyráběly nádherné látky, které sloužily k vytváření nových stylových modelů šatů distribuovaných na všechny královské dvory Evropy. Italské boty byly ve středověké Evropě rovněž vyhledávané a italští klenotníci neustále přicházeli s novými ozdobami a šperky. 

Postupně se móda a módní průmysl měnily, vždy si však zachovával své přední postavení v Evropě. Mnohé zvučné módní značky pocházejí právě z Itálie. Mezi nejznámější patří Prada, Valentino, Gucci, Fendi, Versace i ikonická Laura Biagiotti. Italské módní domy jsou jednoduše proslulé. Můžeme si klást otázku, proč je to tak? Vlastní snad Italové tajný recept na nadčasové i moderní modely? Jsou italské boty opředené kouzlem, které je dělá nádherné a zároveň mimořádně pohodlné a nositelné.

Pravděpodobně ano. Pokud se zblízka podíváme na italský módní průmysl, zjistíme, že Italové byli vždy mistry v opracování luxusních materiálů. Pod jejich rukama se rodily precizně zpracované modely. Po druhé světové válce Itálie definitivně potvrdila svou roli světového módního lídra, a tak je tomu až do dnešních dob.

https://www.instagram.com/p/B8ynRUKHA2P/

Proč milujeme italskou módu?

Je jiná. Jedinečná. Nadčasová, a přece se zakomponováním moderních prvků. Nebojí se experimentovat a dokáže dokonale zvýraznit silné stránky svého nositele. U žen se nebojí podtrhnout ženskost, u pánů zvýrazní mužné rysy. Koncept „Made in Italy“ ztělesňuje spojení řemeslných dovedností a kvalitních materiálů. Pod rukama italských tvůrců vznikají propracované modely, které nemají konkurenci nejen v Evropě, ale na celém světě. Italské boty i další modely těží z toho, že představují spojení znalostí, kvality a promyšleného zpracování. Staré zahraniční rčení velmi jasně říká:

Mluv jako Angličan.

Líbej jako Francouz.

Řiď jako Němec.

Oblékej se jako Ital.

Možná můžeme Italům přisoudit šestý smysl pro módu a eleganci. Pravdou je, že italský módní průmysl je jedním z nejdůležitějších z hlediska generování příjmu, počtu zaměstnaných lidí i registrovaných společností. Kromě finanční hodnoty představuje módní průmysl země spojení nejlepších návrhářů, řemeslníků a designérů, kteří dokáží přicházet se stále novými vizemi. Už od dob renesance Italové shromažďovali a vytvářeli krásná díla a tato vlastnost jim stále zůstala.

Laura Biagiotti – nádherné kousky a ikonické boty

Mezi jednu z nejznámějších značek, která se proslavila nadčasovými střihy a kašmírem, patří Laura Biagiotti. Prvními kousky dnes světoznámé značky bylo oblečení vytvořené z kašmíru. Zakladatelka značky, po které je značka do dnešní doby pojmenována, věřila, že nadčasové kousky s jednoduchými liniemi a univerzálními střihy, dokáží být stále trendy. Díky svým modelům, v nichž často dominoval jako hlavní materiál kašmír, si vysloužila pojmenování královna kašmíru.

https://www.instagram.com/p/B3jxMbgHdfL/

Doménou značky Laura Biagiotti jsou nádherné italské boty. Dnešní modely společnosti vynikají nevázaností, nespoutanou silou a elegancí. Italské boty od značky Laura Biagiotti neznají módní omezení a řídí se vlastními pravidly. Jsou rozhodně kouskem, který ve vašem šatníku prachem nezapadne.

Proč jsem zůstala věrná italské módě?

Nevím, některé věci se těžko vysvětlují, neboť jsou pocitové a ty se nás drží nejdéle 🙂 Do Itálie jsem poprvé přišla jako mladá dívka, když jsme si na Slovensku věci teprve šili a boty jezdili kupovat na trhy v Polsku. Najednou neexistovalo jen oblečení z německého katalogu Quelle nebo látky z Prioru.

Ako prvé som si pri mojich cestách do Talianska začala kupovať topánky.
Jako první jsem si při mých cestách do Itálie začala kupovat boty. Přestala jsem mít problém s výběrem a kvalitou. Do kterékoliv prodejny s obuví jsem vešla, vždycky jsem odcházela s botami. A oblečení? K tomu mám také historku. Když jsem už v Itálii zůstala žít, moje první oficiální práce byla v malém krejčovském studiu, které šili pro Armaniho. Už jen držet v ruce štítek Armani a moci ho všít do oblečení byla pro mě velká věc. Bylo mi 25 let a tehdy jsem začala i více vnímat svět módy.


Italové měli vždy blízko k umění, a já tak vnímám i jejich módu a sžila jsem se s ní. Vyhovuje mi její ležérnost, nadčasovost, kvalita materiálů, střihy, svoboda… Pohodlí je nade vše. Itálie je pro mě stále srdeční záležitostí 🙂 Proto, když jsem se vrátila na Slovensko, rozhodla jsem se s Italy i nadále spolupracovat. Našla jsem se v jejich vidění světa a stal se mou součástí.


Jednou jsme byly s kamarádkou na víkend v Paříži a ve výkladu jednoho malého butiku jsem uviděla krásnou halenku. Vešla jsem dovnitř, vyzkoušela si ji a koupila s pocitem, že si nesu domů francouzský kousek. Doma mě však čekalo překvapení, když jsem si na štítku přečetla Made in Italy.