Jak si vybrat boty dle typu chodidla: řecké, egyptské, římské nebo germánské chodidlo?

Víte, jak si vybrat obuv podle typu chodidla? Naše chodidla jsou složitým mistrovským dílem, složeným z 26 kostí, podporovaných svaly a vazy, které si zaslouží pečlivý přístup. Každý detail chodidla hraje důležitou roli v tom, jak se cítíme při chůzi, běhu nebo stání. Výběr správné obuvi proto není jen otázkou stylu, ale také pohodlí a zdraví. Vzhledem k poměru mezi palcem a ostatními prsty je obecně známo pět typů chodidel: řecký, egyptský, římský, germánský a keltský. Tyto názvy jsou odvozeny od podobnosti s tvarem plachet lodí, které se používaly ve starověku. Znalost svého typu chodidla vám může pomoci nejen při výběru pohodlné a podpůrné obuvi, ale také při předcházení problémům, jako jsou bolesti, puchýře či dokonce deformace.

Řecké chodidlo

 Řecké chodidlo je považováno za jedno z nejkrásnějších a esteticky nejharmoničtějších typů chodidel, což mu vyneslo přívlastek „noha Venuše“. Je charakteristické úzkým a skoseným tvarem s prsty, které vytvářejí jemnou klenbu připomínající tvar střechy. Nejvýraznějším znakem tohoto typu chodidla je, že druhý prst je delší než palec, podobně jako na slavném Botticelliho obraze „Zrození Venuše“, kde bohyně krásy stojí právě na takové noze. Čtvrtý a pátý prst jsou o něco kratší a vytvářejí stupňovitý přechod.

Zajímavostí je, že většina bot na italském trhu je navržena na základě tohoto typu chodidla, což umožňuje lidem s řeckým chodidlem nosit širokou škálu obuvi bez výrazných ortopedických omezení. Tento univerzální tvar chodidla je proto ideální pro různé typy obuvi, od elegantních lodiček až po pohodlné tenisky. Důležité je však dbát na správný výběr velikosti bot, která by měla být určena podle nejdelšího prstu – v tomto případě druhého prstu. Nevhodná velikost totiž může vést k diskomfortu nebo dokonce k deformacím chodidla, i když samotný typ chodidla poskytuje výhodu nosit téměř jakýkoliv styl obuvi.

IMG_20220504_130901_150

Egyptské chodidlo

Egyptské chodidlo je nejrozšířenějším typem chodidla, charakterizovaným tím, že palec je nejdelší a ostatní prsty postupně klesají na délce, čímž vytvářejí jemný šikmý sklon. Tento typ chodidla je považován za klasický a často se objevuje v umění starověkého Egypta, odkud pochází i jeho název.

Pro lidi s egyptským chodidlem je důležité zaměřit se na výběr obuvi, která poskytuje dostatečný prostor pro palec. Tím se zabrání jeho stlačování a deformacím, které mohou vzniknout z nošení nevhodné obuvi. Špičaté boty, které nutí palec ohýbat se směrem k druhému prstu, by měly být zcela vyloučeny z vašeho šatníku. Tyto boty mohou nejen způsobovat nepříjemné pocity a bolest, ale také vést k vážnějším problémům, jako jsou puchýře, hallux valgus (vbočený palec) nebo poškození nehtů.

Při výběru vhodné obuvi byste se měli zaměřit na modely se širokou a pohodlnou špičkou, které nabízejí dostatek prostoru pro prsty a neomezují jejich přirozený pohyb. Svršek boty by měl být z měkkého a poddajného materiálu, který se přizpůsobí tvaru chodidla a minimalizuje riziko tlaku a tření. Kolem paty by měla být bota dostatečně pevná, aby poskytovala stabilitu a zabránila nepříjemnému odírání, které může vést k puchýřům nebo jiným zraněním.

Lidé s egyptským chodidlem často ocení boty s anatomicky tvarovanou stélkou, která poskytuje správnou podporu klenby a pomáhá rovnoměrně rozložit váhu chodidla, čímž snižuje riziko únavy a bolesti. Tímto způsobem můžete zajistit, že vaše chodidla budou po celý den v pohodlí, bez ohledu na to, jakou obuv si vyberete.

.20220504_121249

Římské chodidlo

známé také jako čtvercová noha, se vyznačuje širší a robustnější přední částí, která se liší od elegantnější řecké nebo egyptské nohy. Charakteristickým znakem tohoto typu chodidla je, že první, druhý a třetí prst jsou téměř stejně dlouhé, zatímco čtvrtý a pátý prst jsou o něco kratší. Tento jedinečný tvar chodidla je poměrně vzácný, ale přináší výhodu rovnoměrného rozložení tlaku na celé chodidlo.

Lidé s římskými chodidly by se měli zaměřit na obuv, která poskytuje dostatek prostoru pro všechny prsty a zabraňuje jejich stlačení. Špičaté boty nebo obuv s úzkým střihem mohou způsobit, že prsty zůstanou uzamčeny v nepřirozené poloze, což může vést k bolestivému stavu známému jako „kladívkové prsty“. Tento problém může také podpořit vznik hallux valgus, deformace prvního prstu, která vede k bolestivému a nevzhlednému vybočení palce směrem ven.

Římské chodidlo také nemá tendenci snášet vysoké podpatky, zejména ty vyšší než 5 centimetrů. Vysoké podpatky posouvají přední část chodidla dopředu, čímž zmenšují prostor pro prsty a zvyšují riziko tření, otlaků a dalších poranění způsobených neustálým odíráním svrchní části boty o pokožku.

Pro lidi s římským chodidlem je nejlepší volbou obuv se širokou a stabilní podrážkou, která poskytuje dostatečnou oporu a pohodlí. Materiály použité na svršek boty by měly být měkké a přizpůsobivé, aby se bota přirozeně přizpůsobila tvaru chodidla, což minimalizuje tlak a zlepšuje celkový komfort. Tímto způsobem můžete předejít mnoha běžným problémům spojeným s nevhodnou obuví a zároveň si užít stylovou a pohodlnou chůzi.

20220402_153942-1

Germánské chodidlo

 je charakterizováno tím, že první prst (palec) je nejdelší a ostatní prsty jsou téměř stejné délky, čímž se vytváří obdélníkový tvar chodidla. Přední část chodidla je o něco širší, podobně jako u římského typu, což mu dodává stabilní a pevný vzhled.

Díky pravidelnému tvaru germánského chodidla nemají jeho majitelé obvykle zvláštní požadavky při výběru obuvi. Tento typ chodidla je relativně univerzální, což znamená, že může pohodlně nosit různé styly obuvi, pokud je zajištěn dostatečný komfort. Důležité je však, jako u každého typu chodidla, upřednostňovat boty, které umožňují přirozený pohyb prstů a poskytují dostatek prostoru, aby se chodidlo necítilo stísněně.

Pro germánské chodidlo je obzvláště vhodná obuv se širší přední částí, která poskytuje prostor pro rovnoměrné rozložení tlaku na celé chodidlo. Špičaté lodičky a úzká obuv mohou způsobovat nepříjemné pocity a omezovat prsty v jejich přirozeném pohybu, což může vést k tvorbě otlaků, puchýřů nebo jiným diskomfortům.

Lidé s germánským chodidlem by měli hledat boty, které jsou vyrobeny z měkkých a pružných materiálů, schopných přizpůsobit se šířce jejich chodidla, aniž by tlačily na prsty. Zároveň je důležité zvolit obuv s dostatečně pevnou patou, která poskytuje stabilitu a podporu při chůzi. Vyvarovat by se měli botám s příliš vysokými podpatky, které by mohly posunout váhu chodidla dopředu a způsobit nadměrný tlak na prsty.

Zdravé a pohodlné boty by měly umožňovat pohyb bez omezení a poskytovat podporu během celého dne, ať už při běžném nošení, nebo při delších procházkách. Výběr správné obuvi je klíčový pro dlouhodobé zdraví nohou a celkovou pohodu.

20220416_112036

Keltské chodidlo

je nejnepravidelněji tvarovaným typem chodidla ze všech! Podobně jako u řeckého chodidla je i zde nejdelším prstem druhý prst, který výrazně vyčnívá nad ostatní. Palec a třetí prst jsou přibližně stejně dlouhé, což vytváří unikátní a asymetrický vzhled chodidla. Čtvrtý a pátý prst jsou naopak kratší, což ještě více zdůrazňuje nerovnoměrný tvar prstů.

Vzhledem k této nerovnoměrné délce prstů je pro lidi s keltským chodidlem obzvlášť důležité vybírat obuv, která nabízí dostatek prostoru a komfortu. Obuv se špičatou špičkou by měla být obecně vyloučena, protože může způsobit stlačování prstů do nepřirozené polohy, což vede k diskomfortu a potenciálním problémům, jako jsou otlaky nebo deformace prstů.

Pro každodenní nošení jsou ideální boty s měkkou a pružnou špičkou, která se přizpůsobí nepravidelnému tvaru prstů, aniž by je tlačila nebo omezovala v pohybu. Na formální příležitosti nebo během letních dnů je vhodné upřednostnit elegantní boty s otevřenou špičkou, které umožňují prstům dostatek prostoru a snižují riziko tření a tlaku.

Zajímavé je, že podle ankety uskutečněné na našich sociálních sítích se ukázalo, že tento typ chodidla je velmi vzácný, protože ho neměla ani jedna z odpovídajících dam. To však neznamená, že keltské chodidlo neexistuje – naopak, jeho jedinečný tvar si zaslouží zvláštní pozornost při výběru obuvi, aby byl zajištěn maximální komfort a zdraví nohou.

Je také zajímavé podívat se na to, jak se jednotlivé typy chodidel vyskytují v naší populaci. Ačkoli přesné statistiky pro Česko ani Slovensko nejsou dostupné, podle jednoho neoficiálního průzkumu vyšlo procentuální rozložení chodidel přibližně takto:

  • Egyptské chodidlo: 56%
  • Řecké chodidlo: 30%
  • Římské chodidlo: 11%
  • Germánské chodidlo: 3%
  • Keltské chodidlo: 0%

Tato čísla naznačují, že nejběžnějším typem chodidla u nás je egyptské, následované řeckým a římským chodidlem. Keltské chodidlo, jak již bylo zmíněno, je velmi vzácné. Je však třeba mít na paměti, že jde o orientační údaje, které mohou být založeny na menším průzkumu nebo anketě.

Závěr

Znalost tvaru svého chodidla může být klíčová při výběru správné obuvi, která zajistí pohodlí a podporu, kterou vaše nohy potřebují. Ať už máte egyptské, řecké, římské, germánské nebo keltské chodidlo, správná obuv může výrazně přispět k vaší pohodě a zdravému pohybu.

Pamatujte, že při výběru obuvi byste měli vždy zohledňovat nejen styl, ale i tvar a potřeby svých chodidel. Pohodlné boty, které správně padnou na vaši nohu, vám pomohou předcházet různým ortopedickým problémům a umožní vám užít si každý krok s jistotou a komfortem.

I když některé typy chodidel jsou běžnější než jiné, každé chodidlo je jedinečné a zaslouží si obuv, která se mu dokonale přizpůsobí. Výběr správných bot není jen o módě, ale i o péči o vaše zdraví a pohodu.