15 praktických tipů, jak jednoduše a efektivně zorganizovat váš šatník

I vám rodiče vštěpovali, že oblečení ve vaší skříni musí být uloženo úhledně, protože váš šatník je vaše vizitka? Kdysi to bylo jednodušší, protože jste nepotřebovali tolik různých kousků jako dnes. Svět ovládla rychlá móda a právě tu můžete označit za viníka nepořádku ve vašem šatníku. Tak či onak, ve finále zůstává na vás ta nepříjemná povinnost udělat ve skříni pořádek a nastolit v ní nějakou organizovanost.

Organizace šatníku se může zdát složitá, protože neexistuje univerzální řešení, které by vyhovovalo každému. I když může být lákavé pověsit všechno na ramínka, různé typy oděvů vyžadují různé způsoby skladování pro co nejefektivnější využití dostupného prostoru. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak na organizovaný šatník, kterými se můžete inspirovat.

Proč zorganizovat šatník?

Nechce se vám do toho? Ani se není co divit, protože na důkladnou „očistu“ šatníkové skříně si musíte vyhradit několik hodin. Úklid a organizace šatníku však přináší nespochybnitelné benefity, které vám v mnoha ohledech usnadní život.

Proč byste si měli uspořádat šatník?  Důvodů je mnoho, například

  •  Zjednodušíte si život tím, že si usnadníte hledání oblečení a tím zkrátíte čas na ranní oblékání do práce nebo školy.
  • Vyřadíte oblečení, které je „out“, je poškozené, znečištěné nebo vám nesedí.
  • Maximalizujete prostor v šatníku.
  • Narazíte na kousky, na které jste dávno zapomněli.
  • Máte možnost vytvořit si udržitelný kapsulový šatník.
  • Připravíte si oblečení na nadcházející sezónu.
  • Zefektivníte svůj styl.
  • Můžete si vydělat trochu peněz prodejem věcí, které už nenosíte nebo nepotřebujete.

ako-zorganizovat-satnikove-skrine.jpg

15 tipů na organizovaný šatník

Na internetu najdete nekonečné množství rad a doporučení, jak dosáhnout pořádku ve skříni. V reálném životě si to však vyžaduje trochu plánování a přípravy, abyste vyprázdnili, uklidili a přeorganizovali skříň tak, aby byla po dokončení prací funkčnější.

Způsob, jakým si uspořádáte šatník, se bude mírně lišit v závislosti na velikosti vašeho šatníku, počtu členů rodiny, kteří šatník využívají, i na druhu života, který vedete.

1. Vyprázdněte svůj šatník

Abyste mohli udělat pořádek, musíte nejprve udělat nepořádek. Možná to zní jako trochu přitažené za vlasy, ale dobrá organizace šatníku začíná tím, že všechno ze skříně vyndáte ven.

Pokud ve skříni skladujete jiné věci, které s módou příliš nesouvisejí, například sportovní potřeby, cestovní kufr apod., přesuňte je do jiné místnosti. Tím se dokážete mnohem více soustředit na své oblečení, obuv a doplňky, které tvoří jádro vašeho šatníku.

Takové vyprázdnění skříně vám pomůže získat jasnou představu o prostoru. Pomůže vám také efektivněji se rozhodnout, co byste si měli nechat, darovat nebo prodat.

2. Vyčistěte svůj šatník

Potřebujete jasný, čistý prostor na plánování a vizualizaci toho, jak přeorganizujete svůj šatník. Proto by vaším druhým krokem měla být údržba šatníkové skříně.

Nejprve oprášte police a tyče na ramínka. Umyjte je mýdlovou vodou a otřete do sucha. Totéž udělejte se stěnami skříně. Pokud máte samostatný šatník, otřete také stěnu, pokud je natřená omyvatelnou barvou. Vaši pozornost si zaslouží i sokly, kolejnicový systém, podlahové lišty apod. Nezapomeňte na dózy, koše a další nádoby, které používáte k třídění oblečení.

Poté použijte vysavač nebo zametejte a vytřete podlahu. Prostor skříně by neměl být příliš špinavý, takže tento krok nebude vyžadovat mnoho úsilí.

3. Zvažte dostupný prostor

Je samozřejmé, že znáte svůj šatník. Přeci do něj nahlížíte i několikrát denně. Zcela jiný je však pohled na prázdný prostor. Takto přesně vidíte, co máte k dispozici.

Máte volně stojící skříň nebo vestavěnou skříň na míru? Pokud máte pro své oblečení vyhrazenou samostatnou místnost, získáváte několik výhod navíc. Kromě toho, že máte více prostoru pro své oblečení, můžete si pohrát i s osvětlením místnosti, či dokonce s vytápěním.

Pokud se v šatníku také převlékáte, určitě oceníte příjemné teplo, zejména během chladných rán. Zvažte proto, zda je pro vás vhodné vytápění radiátorem nebo spíše podlahové topení. Nad touto otázkou se vyplatí zamyslet ještě před tím, než se pustíte do reorganizace šatníku, aby úpravu způsobu vytápění bylo možné provést s dostatečným předstihem.

Kdo kromě vás skříň využívá? V této fázi byste měli přemýšlet i o tom, jak šatník efektivně rozdělit na část pro vás a část pro partnera, případně i na oblečení vašich dětí.

4. Ponechat si? Darovat? Vyhodit?

Vrhnete se na tu hromadu oblečení. Než ho však začnete zpět vkládat do šatníku, protřiďte ho. Určitě mezi šaty najdete kousky, které už nenosíte, nepasují vám, jsou opotřebované. Tento krok je mimořádně důležitý, abyste svůj šatník provzdušnili a možná vytvořili prostor pro nové trendy kousky.

Vytvořte si čtyři hromádky:

  • věci, které si plánujete ponechat,
  • věci, na kterých byste prodejem mohli vydělat nějakou tu korunu,
  • věci, které můžete předat jinému členovi rodiny, případně je darovat,
  • věci, které poputují přímo do odpadkového koše.

5. Čtyři systémy uspořádání šatníku

Přistupujeme k samotné organizaci šatníku. Existuje několik systémů uspořádání oblečení, my si řekneme o čtyřech nejpoužívanějších.

organizovany-satnik.jpg-1536x1024-2

Uspořádejte si šatník podle příležitosti

Způsob, jakým budete postupovat při této metodě, bude záviset na oblečení, které vlastníte, ale obecně byste ho mohli rozdělit podle:

  • Volný čas: Tyto věci budete pravděpodobně nosit téměř tak často jako pracovní oblečení. Oblečení na volný čas si uložte vedle pracovního oblečení nebo v jiné snadno dostupné části šatníku.

  • Cvičení: Pokud máte oblečení, obuv a doplňky na cvičení, zavěste je odděleně od ostatních věcí. Potom bude jednoduché se obléknout a jít do posilovny nebo začít cvičit.

  • Formální: Možná nenosíte formální oblečení tak často jako zbytek vašeho šatníku, ale stále potřebuje místo ve vašem šatníku. Většina formálních šatů musí viset, proto je potřeba jim vyhradit místo.

Uspořádejte si šatník podle sezóny

Roztřiďte si oblečení a doplňky podle ročních období, ve kterých je budete nosit. Oblečení na aktuální sezónu zavěste na dostupné místo. Poté můžete jednotlivé kousky otáčet podle toho, jak se mění roční období, aby byly položky, které právě potřebujete, snadno dostupné. Celoroční kousky by měly mít vlastní sekci, abyste je měli na očích.

Uspořádejte skříň podle stylu nebo střihu

Způsob zoskupení oblečení podle stylu nebo střihu bude záviset na tom, co vlastníte. Obecně můžete třídit své oblečení následovně:

  • Košile, blůzy, saka a svetry s dlouhými rukávy.
  • Košile, blůzy a topy s krátkým rukávem a tílka.
  • Šaty a sukně.
  • Kalhoty podobného stylu, například džíny, sportovní kalhoty, pracovní kalhoty apod.
  • Šortky a krátké kalhoty apod.

Uspořádejte skříň podle barev

Uspořádání šatníku podle barev je uspokojivý způsob, jak pověsit oblečení. Jednoduše zoskupte své oblečení do barevných kategorií. Poté je můžete pověsit v duhovém pořadí nebo podle toho, jaké barvy nosíte nejčastěji. V rámci barevných kategorií můžete organizovat i podle typu. Například v jedné barevné sekci přejděte od krátkých rukávů k dlouhým rukávům apod.

kapsulovy-satnik.jpg-2048x1365

      6. Kapsulový šatník

 Vytvoření kapsulového šatníku může být skvělým způsobem, jak zjednodušit a zorganizovat šatník a udělat ho efektivnějším. Vyžaduje to trochu plánování, ale výsledkem může být příjemný šatník, který skutečně odráží váš osobní styl a preference.
 
  1. Víte, co je kapsulový šatník? Kapsulový šatník se skládá z omezeného počtu kusů oblečení, které se vzájemně doplňují. Často jde o klasické kousky, které nevycházejí z módy a jsou převážně v neutrálních barvách. Kapsulová šatníková skříň vám umožňuje vytvářet různé kombinace outfitů s malým množstvím oblečení.

    7. Podle frenvence používaní

     Při organizaci šatníkové skříně se mnozí dopouštějí základní chyby: oblečení ukládají do přední části police, aby k němu měli snadný přístup. Zbytek police zůstává často nevyužitý.

    Tento prostor je ideální pro šaty, které používáte zřídka, nebo pro sezónní oblečení. Věci, které nosíte jen občas na výjimečné příležitosti nebo třeba lyžařské oblečení, umístěte na nejvyšší police.

    8. Na polici, na ramínka, do zásuvky 

    Zavěšené nebo složené? S tímto rozhodováním vám mohou pomoci materiál a hmotnost oblečení.

    Jemné materiály náchylné k pomačkání, jako je len, hedvábí, krajka, šifon nebo satén, by měly být zavěšeny. Pružnější kousky, které by se mohly zdeformovat, pokud by byly zavěšeny příliš dlouho, by měly být složeny. I těžší kusy, včetně úpletu, byste měli pečlivě uložit na polici nebo do zásuvky.Zavěste jakékoli topy nebo blůzy. Pokud tyto věci složíte, mohou se snadno pomačkat. Navíc, pokud nějaký top založíte hromadou dalších věcí nebo zasunete do zadní části police, můžete zapomenout, že ho vlastníte, a nebudete ho tak často nosit. Místo toho zavěste košile, blůzy a topy na pevná plastová nebo dřevěná ramínka.

    Na ramínko

  2. Na věšákovou tyč patří také lehké dámské šaty. Uspořádejte je podle barvy, délky nebo stylu. Vaše šaty tak zůstanou nepomačkané a snadno se najdou. Těžké šaty by však měly být úhledně složeny a uloženy na polici, aby nedošlo k deformování střihu.

    Na věšákovou tyč zavěste kalhoty a sukně z mačkavé látky. Na elegantní kalhoty, business kalhoty a sukně můžete použít ramínka s klipy, které drží oblečení za horní pevný lem.

    Do police

    Složte a naskládejte na sebe těžké svetry. Na polici můžete uložit také džíny. Džíny jsou vyrobeny z pevného materiálu, který se jen tak nepomačká.

    Do zásuvky

    Drobné oblečení skladujte v zásuvkách. Spodní prádlo, podprsenky a ponožky je možné oddělit v téže zásuvce pomocí rozdělovačů. Podprsenky naskládejte do sebe a uložte je do řady za sebou, zatímco spodní prádlo a ponožky můžete srolovat.

    9. Praktické úložné systémy

    Zlepšete úložné možnosti svého šatníku začleněním různých organizérů na oblečení. Přizpůsobitelné skříňové systémy, speciální regály a věšáky na šaty, úložné boxy a koše, dělicí přepážky polic, organizéry zásuvek a závěsné kapsy s přihrádkami, to vše může pomoci optimalizovat skladování oblečení.

    10. Maximalizujte svůj prostor

    Když zvažujete, jak uspořádat šatník, jednoduchým, ale účinným vylepšením je umístit komodu pod vaše zavěšené oblečení. Rozšíříte si tak možnosti úložného prostoru. Komoda navíc nevyžaduje složitou instalaci jako jiné skříňové systémy, jednoduše ji umístíte tam, kam chcete, a naplníte oblečením a příslušenstvím.

    Některé skříně, zejména ty volně stojící, mají pevně definované výšky polic. I ty však můžete naplno využít, pokud do nich umístíte plátěné skříňové organizéry.

    Slyšeli jste už o modulární skříni? Tvoří ji samostatné jednotky, které můžete skládat na sebe podle potřeby. Snadno si tak vytvoříte skříň vysokou až po strop, nebo naopak nízkou na celou šířku stěny. Výhodou je, že další díly můžete přidávat postupně, pokud zjistíte, že vám objem současné skříně nestačí.

    A nakonec, pokud pracujete s velmi malým prostorem, investujte do samostatně stojícího stojanu na šaty.

    11. Jak uložit doplňky a příslušenství

    Když už máte oblečení uspořádané, je čas přejít na doplňky, které byste měli skladovat odděleně od oblečení, protože plní různé funkce.

    • Kabelky: Jedním z nejlepších způsobů uložení kabelek je vystavit je podobně, jako byste je viděli v obchodě. Tímto způsobem můžete chránit tvar své kabelky a užít si pohled na svou sbírku. Pro menší psaníčka nebo peněženky investujte do plastových boxů s rozdělovači.

    • Opasky: Odolejte pokušení opasky zavěsit. Opasky mají tendenci deformovat se ve svislé poloze. Pro čistý a vizuálně příjemný vzhled je srolujte a umístěte do zásuvky nebo košíku na příslušenství.

    • Kravaty: Srolujte kravaty a umístěte je do zásuvky. Tímto způsobem snadno najdete tu, kterou potřebujete pro danou příležitost.

    • Šperky: Pokud jste vášnivým nositelem šperků, zvažte vytvoření místa ve skříni, kde budou snadno viditelné. Použijte například háčky na stěnu nebo na dveře skříně. Choulostivější kousky uložte do organizérů na šperky, které můžete vložit do zásuvky.

    12. Vyměňte křídlové dveře za posuvné

    Omezují dveře vaší skříně vaši schopnost se v šatníku orientovat? Možná je vaše skříň tak malá, že se vám oblečení hromadí u dveří a ramínka se zasekávají. Dveře od skříně často zasahují do místnosti, ovlivňují tak pohyb v prostoru, a navíc vám znemožňují umístění dalšího šatníkového systému nebo komody do místnosti.

    Jednoduchým řešením je vyměnit křídlové dveře za posuvné dveře, které pomohou ušetřit místo.

    13. Nezapomeňte na boty

    Nejprve si projděte všechny boty a roztřiďte je na ty, které nosíte pravidelně, a na obuv pro speciální příležitosti. Aby se ušetřilo místo a usnadnilo hledání požadovaného páru, seřaďte je také podle ročních období.

    Pokud ukládáte boty do šatníku, máte několik možností v závislosti na prostoru. Víceúrovňové stojany a skříňky na boty lze stohovat, aby se využil vertikální prostor pod zavěšeným oblečením.

    Můžete je také umístit na police nebo do krabic na boty. Organizéry na boty, které se věší na dveře, jsou dobrým způsobem, jak uvolnit podlahu a police, a zároveň zajistí, že boty budou snadno přístupné.

    Místo v šatníku ušetříte uložením sezónní obuvi a kozaček do organizéru, který zasunete pod postel. Tyto kontejnery jsou navrženy tak, aby se daly snadno vysunout zpod postele, a mohou být vyrobeny z látky nebo plastu.

  1. Zapojte do systému i ostatní členy rodiny

    Pokud jste si dali tu práci a vymysleli systém uspořádání šatníku, který – zdá se – funguje, byla by škoda, kdyby skříň za pár dní váš partner či děti převrátili vzhůru nohama. Nezbytným krokem při organizaci skříně je zapojení do nového systému všech, kteří mají ve skříni své oblečení.

    Vysvětlete jim, jak uspořádání funguje, ale nečekejte, že si to vaši blízcí osvojí napoprvé. Buďte jim nápomocní a první pokusy ukládání oblečení do skříně absolvujte s nimi.

    15. Udržujte pořádek

    Organizace šatníku si vyžaduje nemalé investice z hlediska času a úsilí. Proto, jakmile máte tuto „torturu“ za sebou, snažte se ve skříni udržovat pořádek za každých okolností.

    Čím důsledněji budete pracovat na průběžné údržbě šatníku, tím méně úsilí si to bude vyžadovat. Rychlá inspekce a úprava jednou za měsíc a reorganizace dvakrát do roka by ho měly udržet v perfektním stavu.

    Pro lepší pocit z vašeho nově uspořádaného šatníku zavěste do něj vůni do šatníku. Lesní ovoce, pomeranč, skořice, bavlna či levandule – najděte si vůni podle svých preferencí, která vám pomůže snadněji se nastartovat do nového dne.

Na závěr

Pokud máte pocit, že na vás váš přeplněný a neuspořádaný šatník padá pokaždé, když otevřete dveře, je nejvyšší čas začít pracovat na jeho reorganizaci. Uspořádaný šatník vám může ušetřit čas, snížit stres a pomoci vám cítit se sebevědoměji při výběru oblečení pro každodenní aktivity.

Využijte efektivní úložná řešení, jako jsou věšáky, police a zásuvky, abyste optimalizovali dostupný prostor. Zvažte uspořádání oděvů podle příležitostí, sezóny, střihu a stylu nebo podle barev.

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s: Eva Dedinská, obsahová specialistka na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Pomůžeme vám se zviditelněním webu, marketingem, PPC reklamou.